Tarot, En Kort Historie (del 4)


Den okkulte periode, 1781 - 1909

[Lévis udkast til tarot kort, Vognen]
Lévis udkast til et tarot kort: Vognen.

Stedet var Paris, og tiden var kort efter revolutionen. Kongen var død, Gud var afskaffet, og hemmelige selskaber skød op overalt.

Antoine Court de Gebelin skrev i 1781, at de 22 kort i store arkana i virkeligheden var Thoths bog. Thoth var den gamle ægyptiske gud for visdom, okkulte kunster og videnskab, og ifølge Gebelin indeholdt de 22 kort den samlede viden fra de ægyptiske præster - reddet fra de brændede templer for tusinder af år siden.

Antoine Court de Gebelin Her skulle have været et billede af Narren, men selvom Lévi tegnede skitser til de 22 kort i store arkana, gjorde han kun Vognen og Djævelen færdig.
 
I stedet bringer jeg et billede af Gebelin.

Dette var en del år, før man fandt Rosetta-stenen og lærte at læse de gamle hieroglyffer, men det forhindrede ikke Gebelin i at fortælle, at Tarot på old-ægyptisk betyder "Thoths Bog".

Og nu hvor vi snakker om Ægypten: Var der ikke noget om, at israelitterne engang var "gæstearbejdere" hos farao ? Kunne man så ikke tænke sig, at jøderne havde taget tarotkortene med sig fra Ægypten ?

Eliphas Lévi var den første (i 1856) til at forbinde de 22 kort i store arkana med de 22 bogstaver i det hebraiske alfabet, og de 4 kortfarver med de 4 hebraiske bogstaver i Guds navn. I Lévis tarotkort har hvert kort fået tildelt sit eget hebraiske bogstav, og Vognen (se billedet) bliver nu trukket af 2 sfinkser.

Andre lærde opdagede, at hvis man læser ordet tarot fra højre mod venstre (på hebraisk manér), får man næsten torah - det jødiske navn for Gamle Testamente.

Numerologerne var ikke længe om at opdage, at hvis der havde været 21 kort i store arkana i stedet for 22, ville det have været produktet af det perfekte tal, 3, og det mystiske tal, 7.

Rosenkreuzere, tempelriddere og andre frimurere mente, at da de selv havde rødder i det gamle Ægypten, var de simpelthen nødt til at tage kortene til sig.

5. del, Rider-Waite


Tilbage til Tarot-siden
Ring og bestil tid
3. del: Trykte tarotkort5. del: Rider-Waite