Børnetøj i strik
Unikt børnetøj i merceriseret bomuld.
Alle varene er unikke, og derfor vil samme mønster ikke gå igen i flere størrelser.

www.unik-shoppen.dk
Børnestrik
Søde modeller i børnestrik.
Sæt dig ned i ro og mag, klik ind på billederne, se om der er noget, du synes helt specielt om

www.yahoo.com
Ads by Goooooogle

Hvor kommer tarot fra ?

[Visconti-Sforza tarot kort, Skæbnehjulet]
Visconti tarot, Skæbnehjulet
[Birkerød Kirke, Skæbnehjulet]
Birkerød Kirke, Skæbnehjulet.

Jeg har andre steder prøvet at vise, hvordan tarot opstod i 1400-tallet, og hvordan tarot har udviklet sig gennem århundrederne.

Men hvor kom idéen fra? Her tænker jeg især på store arkana. Hvem har fundet på disse (ca.) 22 motiver med en underlig række af mennesker og dyder, engle og djævle?

Mantegnas Tarocchi er én mulig inspirationskilde, men der skete masser af andre ting i renæssancen i Norditalien. Jeg vil gerne demonstrere, at store arkana ikke kommer fra "eksotiske" steder som Atlantis eller det gamle Ægypten, men rent faktisk er opstået her i Europa.

Se f.eks. Livshjulet/Lykkehjulet/Skæbnehjulet til venstre fra de ældste kendte tarotkort, Visconti. Motivet kendes fra danske kalkmalerier helt tilbage til 1125 (Slaglille kirke) og er altså små 300 år ældre end tarotkortet. Billedet til højre er fra Birkerød Kirke.

Billederne ser ikke bare ens ud - teksten i "taleboblerne" er den samme. Manden på vej op ad hjulet siger Regnabo (latin for "jeg skal regere"), manden på toppen siger Regno (jeg regerer), manden på vej ned siger Regnavi (jeg har regeret), og manden, der er faldet af, siger Sum sine regno (jeg er uden kongedømme). Kalkmaleriet er lidt medtaget, så det eneste man ser af den liggende mand er to underben og et hoved med krone.

1. Del: Trumfkort


Tilbage til Tarot-siden
Ring og bestil tid
1. del: Trumfkort