Hvor kommer tarot fra ? (del 1)


Trumfkort

[Visconti-Sforza tarot kort, Pavinden, stærkere end kongen]
Visconti tarot, Pavinden. Stærkere end konger og dronninger.
[Visconti-Sforza tarot kort, Kærlighed, stærkere end noget menneske]
Visconti tarot, Kærlighed, stærkere end noget menneske.

Oprindelig hed tarot Trionfi, der er italiensk for triumfer/trumfer.

Det, der adskilte Trionfi fra almindelig kortspil, var netop de 22 trumfkort: Den laveste trumf kan stikke alle ikke-trumfkort, men kan selv overtrumfes af et højere trumfkort.

Hundrede år senere fandt man på, at man kunne bruge almindelige kort og melde trumf, ligesom man gør den dag i dag i whist og bridge. Dette nye spil blev også kaldt Trionfi, og derfor måtte det oprindelige spil finde sig et nyt navn, nemlig tarocchi eller tarot. Navnet tarot er altså en del nyere end spillet selv.

Trumferne slår alle de almindelige kort. Det højeste almindelige kort er kongen, så billederne på store arkana forstiller altså noget, der er "større end konger". Det forklarer, at den første tredjedel af store arkana indeholder mennesker, der har højere rang i samfundet end kongen, nemlig Kejserinden, Kejseren, Paven og Pavinden (ypperstepræstinden).

Den næste tredjedel indeholder lidt dyder og åndelige begreber (f.eks. Kærlighed), der er større end noget menneske, og den sidste tredjedel indeholder himmelske og religiøse begreber, der naturligvis overtrumfer alt andet.

Så vidt, så godt, men hvorfor er Narren og Jongløren/Magikeren større end kongerne? Hvem er den gamle mand, der er større end paven? Hvad betyder stridsvognen? osv. osv.

Narren er i øvrigt ikke et rigtigt trumfkort. Den har ikke noget nummer, den kan ikke tage stik, men kan heller ikke selv kan tages af andre trumfkort.

2. Del: Triumftog


Tilbage til Tarot-siden
Ring og bestil tid
Indledning2. del: Triumftog