Hvor kommer tarot fra ? (del 4)


Dydens Triumf

[Kærlighedens triumf]
Kærlighedens triumf. Klik for at se hele billedet.
[Kyskhedens triumf, Klik for at se hele billedet]
Kyskhedens triumf af Maerten van Heemskerck. Amor sidder bundet. Klik for at se hele billedet.

I renæssancen forsøgte man at genoplive de gamle klassiske dyder og traditioner. En mand ved navn Cola di Rienza fik gennemført et af de gamle romerske triumftog. En af hans venner hed Francesco Petrarca.

Petrarca (1304-1374) blev forelsket i en dame ved navn Laura. Desværre var hun allerede gift og afviste ham, men det gjorde hende bare endnu dejligere i hans øjne. Da hun kort tid efter døde af pest, skrev Petrarca et berømt digt, nemlig I Trionfi - Triumferne.

I Trionfi handler om 6 triumfer, der kører i hver sin stridsvogn, og hver triumferer over den forrige:

Den første er Kærlighedens Triumf: Kærligheden i form af Amor besejrer guder og mænd (inklusive Petrarca), der er bundet til hans vogn. På billedet til venstre har Amor vinger og bind for øjnene - ligesom i Viscontis tarotkort.

Kærligheden bliver besejret af Kyskheden, ligesom den gifte Laura afviste Petrarca. Klik på billedet af den meget tækkeligt påklædte dame til højre, og se, hvordan hendes stridsvogn er trukket af enhjørninge. Som bekendt kan enhjørninge kun fanges af jomfruer. Amor sidder bundet forrest på vognen.

Kyskheden bliver offer for Dødens triumf, på samme måde som den kyske Laura døde af Den sorte Død.

Berømmelsen triumferer over Døden, da Lauras minde lever videre, men selv Lauras berømmelse vil til sidst bukke under for Tidens triumf.

Den sjette og sidste er Evighedens Triumf, hvor Petrarca og Laura genopstår - forenede i det evige liv.

I Trionfi var kendt i hele Europa i mange århundreder, og man ser, at det næsten lykkedes Petrarca at nævne samtlige kort i store arkana. Først alle mennesker, hvilket må have inkluderet Kejserinden, Kejseren, Paven og Pavinden. Der er kort til både Kærlighed (i form af Amor) og Tiden (i form af en gammel mand). Til overflod optræder Stridsvognen 6 gange og af dyder har vi 3 i tarot: Styrke, Retfærdighed og Mådehold. Bagefter følger Døden, og vi behøver ikke Petrarca til at fortælle os, at de uheldige havner hos Djævelen. Alt dette overtrumfes af det himmelske, nemlig Solen, Månen, Stjernen og Universet. Til sidst kommer genopstandelsen ved Dommedag.

Men hov... Hvad blev der af Narren og Magikeren?

5. Del: Narrens Triumf


Tilbage til Tarot-siden
Ring og bestil tid
3. del: Dødens triumf5. del: Narrens triumf