Hvor kommer tarot fra ? (del 5)


Narrens Triumf

[Visconti tarot kort, Narren]
Visconti tarot, narren
[Visconti tarot kort, Magikeren]
Visconti tarot, magikeren

Gertrude Moakley var en amerikansk bibliotekar, der satte sig for at forske i tarots rødder. Hun gik ud fra de ældste kendte tarotkort, nemlig Visconti (de samme kort, som jeg bruger til at illustrere denne artikel). Moakley kom frem til, at tarotkortene er inspirerede af datidens karnevalsoptog, som igen var inspirerede af Petrarcas I Trionfi.

Hvis man har set karnevalerne i Sydamerika, USA eller Italien, vil man huske de dekorerede vogne ("floats" på amerikansk). Moakley beskriver et (påtænkt) karneval med 6 vogne, der hver især repræsenterer en af Petrarcas triumfer.

Narren er iklædt hvide laser og er et symbol på den kommende faste. Han er ikke en del af optoget, men løber rundt og driller deltagerne, medens han minder om, at festen snart bliver erstattet af de 40 dages faste. På samme måde som Døden springer rundt i dødedansen og håner de døende. Narren i tarok-spillet er heller ikke en del af trumferne, men er uden for nummer.

Magikeren /Gøgleren er karnevalets konge, der leder triumftoget med sine trylletricks og vittigheder. På billedet er han (ifølge Moakley) ved at forberede sit sidste måltid inden henrettelsen (henrettelsen er dog kun symbolsk - i modsætning til de romerske triumftog).

Moakleys bog udkom i 1966. Inden hendes død overdrog hun manuskriptet med opdateringer til forlaget U. S. Games, men på grund af fnidder i tarotkredsene (ak ja!) er bogen desværre aldrig blevet genudgivet.

6. Del: Forsigtighed er en Dyd


Tilbage til Tarot-siden
Ring og bestil tid
4. del: Dydens Triumf6. del: Forsigtighed er en Dyd